Vad gör tyngdtäcken och så upplever jag mitt

God kväll mina fina,

Det pratas väldigt mycket om tyngdtäcken just nu, och både jag och Mike har varit väldigt nyfikna på att prova att sova med det.

Jag har en vän som har ADHD och haft mycket problem med sömnen under många år. Han har gått runt under tiden han sov, vaknat på olika platser i hemmet, och när han vaknade kände han sig trött med känslan av att han knappt sovit alls. Det i sin tur gav honom mycket problem i skolan och hans sociala liv. Han fick då ett tyngdtäcke från sjukvården som var hans räddning. Det här var flera år sen, och tidigare har det mest varit inom sjukvården man hade tillgång till tyngdtäcken. Dels för att det var väldigt dyrt, och dels för att det har varit svårt att få tillgång till dem om det inte gick via sjukvården.

Vad gör täcket?
CURA-täckets tyngd genererar en effekt som kallas för DPS, Deep Pressure Stimulation. Det leder till att kroppen stabiliserar stresshormoner och utsöndrar oxytocin och serotonin (lyckohormon). Följden av det blir att man känner ökad avslappning, trygghetskänslor och minskad stress och oro. Det i sin tur gör att vi somnar lättare, inte vaknar inte lika ofta och får en längre djupsömn. Djupsömnen är väldigt viktig för reparation och återhämtning för hjärnan och kroppen. Täcket formar sig efter kroppen och ger ett jämt tryck.

Hur upplever jag täcket?
Nu har jag sovit med mitt täcke i tre veckor. I början kände jag att det var lite svårt att vänja mig med själva tyngden, men ser lärde jag mig att slappna av med det. Jag började faktiskt att använda det i soffan när jag låg och slappade. Sen började jag använda det i sängen och nu sover jag så bra med mitt täcke. Tidigare har jag snurrat runt ganska mycket och blivit kall och varm. Nu ligger jag typ som ett lik hela natten, eller jag somnar spikrak på rygg och vaknar likadant (minus när jag springer och hämtar Corinne i hennes säng mitt i natten).

Mitt täcke väger 7 kilo, det för att det rekommenderas att man ska välja ett täcke som motsvarar ca 10-15% av din kroppsvikt. CURA-täcket är skönt och vad många inte vet är att det inte krävs någon ”sömnproblematik” utan det bara kan handla om vardagsstress som många upplever idag.

Jag har fått möjligheten att dela en rabattkod som ger 30% på CURA tyngdtäcke: alexia30

Om du följer länken här så ska koden vara inlagd direkt 🙂

2 kommentarer

  1. Alltså känns som det är något för mig som vaknar hundra gånger om natten.

    https://nouw.com/oliwiamichalak

  2. Funderat på ett tyngdtäcke ett bra tag nu, sover verkligen dåligt varje natt och vaknar hela tiden. Detta är kanske lösningen.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *