Dagens tips: Fröknäcke med tranbär

Hej finisar,

Jag köper ofta fröknäcke från ”its pleat” – för himla gott, för dyrt 🙂 Så jag kom på att jag kan baka det själv. Det var väldigt enkelt och smakade nästan lika bra. Jag tror de har någon sötning i, till exempel honung. Mitt bröd blev inte så sött, men ändå gott!

Det enda jag gjorde fel var att jag inte plattade ut ”fröröran” ordentligt. Jag tror det är lättast att lägga den mellan två bakplåtspapper och kavla ut, den är lite för kladdig att kavla eller pressa ut med fingrarna.

Jag ska prova lite andra recept och se om jag hittar ett ännu krispigare och bättre.

Fröknäcke, 1 plåt

2 dl solrosfrön
1/2 dl hela linfrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl pumpakärnor
1 msk fiberhusk
1 msk mandelmjöl
1/2 tsk salt
1 dl torkade tranbär
2 1/2 dl vatten
vallmofrön
flingsalt

Sätt ugnen på 160 grader. Blötlägg tranbären i hett vatten i ca 15 minuter. Häll bort vattnet och krama ur vätskan så gott det går.

Blanda allt utom vallmofrö och flingsalt i en bunke och låt smeten svälla i cirka 15 minuter. Bred ut smeten tunt på plåt klädd med bakplåtspapper. Strö över vallmofrön och lite flingsalt. Grädda brödet i ca 45-60 minuter. Kolla ofta mot slutet. Ta ut brödet och skär i valfria storlekar. Låt bröden svalna något och lossa dem försiktigt från bakplåtspapperet.

Förvaras torrt.

1 kommentar

  1. Fröknäcke for life though! <3

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *