Citronmarängpaj till födelsedagsbarnet

Hej hjärtan,

Jag har blivit så otroligt duktig på att stänga av min mobil och bara vara. Tyvärr drabbar det mina kanaler lite och instagram som jag uppdaterar ofta har jag inte varit duktig på att skapa innehåll till. Men jag njuter så mycket av det här och att få bara vara och spela spel, lyssna på musik och baka är så otroligt energigivande. Ibland kan det suga väldigt mycket energi att hela tiden stressa över att fota, så jag tror att min kropp kräver det här, även om jag älskar det andra också så mycket.

Baka är ju någonting som jag alltid har älskat. Förr bakade jag flera gånger i veckan men nu var det länge sen. Mamma fyllde år i torsdags så det var dags att fixa någonting gott till efterrätt!Vi bakade en citronmarängpaj som är bland det godaste jag vet – så ljuvligt god blev den.

Receptet hittade vi på mittkok.se

Ingredienser

1 paj

Pajskal

150 gram smör, i kuber

4 dl vetemjöl

½ dl florsocker

1 ägg

Citronkräm

4 citroner, saft och zest

4 ägg

200 gram socker

40 gram smör

Italiensk maräng

3 äggvitor

2 dl socker

½ dl vatten

1 nypa salt

Så här gör du

Pajskalet – Nyp ihop smör, mjöl och florsocker till en smulig deg. Tillsätt ägget och arbeta ganska så snabbt ihop den till en smidig deg, sluta arbeta så snart den gått ihop. Låt vila i kyl ca 30 minuter och sätt ugnen på 175 grader. Smörj en ugnsform och kavla ut degen, täck formen med pajskalet och nagga med hjälp av en gaffel. Grädda i ugnen i 15 minuter.

Tips! Täck kanten med folie så åker inte kanten ner.

Citronkräm – Riv citronzest och pressa ur saften. Häll det tillsammans med socker och ägg i en kastrull och värm upp under omrörning. Var försiktig med värmen så att det inte blir äggröra. Rör hela tiden tills det börjar tjockna. Sänk värmen och klicka ner smöret, rör ihop och ställ åt sidan. Häll citronkrämen i pajskalet. Sänk värmen i ugnen till 130 grader och grädda i ca 30 minuter. Ställ svalt.

Maräng – Vispa äggvitor och en nypa salt till ett vitt skum i en rostfri bunke (den måste vara torr helt ren!). Koka upp socker och vatten till en sockerlag tills den når 121 grader. Häll sockerlagen i en tunn stråle ner i äggvitorna under vispning. Vispa tills marängen svalnat och blivit blank och styv. Spritsa eller bred över marängen på pajen och bränn av med en brännare.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *