När kan man gå ut efter vattkoppor?

Hej mina fina,

I går morse var vi tidigt i Gina Tricots butik på Götgatan där tjejerna och jag skulle gå en liten modevisning för att fira Ginas lansering av deras ”Mini”-kollektion. Jag gjorde det för tjejernas skull eftersom de tycker det är så kul att stå på scen, och för att de gillar Osman, han den där lilla rapparen från Talang 🙂

Vi var där lite för tidigt och eftersom det kom mycket folk så fick vi hänga i personalrummet, på grund av infektionsrisken med alla barn. När jag var uppe och hämtade popcorn ser jag två barn fullt med vattkoppsprickar i hela ansiktet. Jag gick ner och tänkte shit! Vi måste dra fort som tusan. Men vi pratade där nere och de sa att de ska vara torra osv. Så jag gick upp igen och hittade den ena mamman, jag frågade henne  hur länge sen det var flickan hade vattkoppor, och hon sa att det var 10 dagar sen (väldigt upprörd). MEN jag undrar bara hur man kan gå på ett barnevent med sitt barn som fortfarande har MASSA sårskorpor från vattkoppor i ansiktet. För att äta gratis pizza och shoppa kläder?

Många såg barnen och reagerade, hon skapade såklart en osäkerhet, inte bara hos mig. Gina personalen pratade med mammorna och den ena blev skitsur och gick.

Jag vet att vissa tyvärr är väldigt egoistiska och jag träffade en gång en mamma i hissen, hon berättade att hennes dotter har vattkoppor men att hon fick panik över att sitta hemma och skulle ta en sväng till ICA. Jag sa men gud det kan du inte göra, du kan ju sitta andra? EGOIST!

Har era barn haft vattkoppor, hur tänkte ni efter?

Modevisningen gick bra för tjejerna och de tyckte att det var så kul, men jag ångrar att vi gick för det är inte värd den oron som jag känner efter. Det var så mycket barn och så mycket folk, så det hade varit bättre att vi var hemma. Men men.. Nu hoppas jag att C klarar att försvara sig mot alla basilusker.

Kramar a

34 kommentarer

 1. Hej, var tvungen att kommentera detta! Jag var inom Ginabutiken precis när modevisningen startade, ovetandes om eventet. Superkul att se alla matchande mammor & barn och för att inte tala om Osman 🙂
  Strax efter gick jag till ett närliggande cafe där jag såg just flickan med vattenkoppor i ansiktet, hon bar en Gina kasse i handen och jag tänkte
  ”-Borde verkligen ett barn fullt med vattenkopper i hela ansiktet gå på ett barnevent? ” Eller faktiskt vara ute över huvud taget..
  Är ingen mamma själv, men tycker det känns väldigt ”okänsligt” gentemot andra föräldrar när det är såpass smittosamt.
  Håller med dig! Kram

 2. Usch förstår att du blir stressad och orolig. Hoppas ni slipper bli sjuka. SJÄLVKLART stannar man hemma om man är sjuk eller har sjuka barn!!

 3. Åååh förstår exakt hur du känner! Vad otroligt dumt av dom mammorna att gå på event med barnen, dom kan ju inte veta säkert att dom inte smittar längre och att dom sen reagerade med att bli sur för att någon frågar, inte okej! Hemma hos oss leker alla ungar tillsammans utomhus, våra grannar joinade med sina högst smittande ungar utan att säga någonting, jag såg prickarna och frågade och fick svaret: ”jodå dom har vattkoppor, vi tänkte att ni alla ville ha det”. Men va? Nej tack! Vi fick ta våra barn och gå in. Helt galet!

 4. Smittar till alla koppor blivit skorpor

 5. Vattenkoppor som är torkade smittar inte, en del har koppor kvar länge. Det är blåsorna som smittar. Men jag förstår din oro, man behöver inte gå på event även att man har skorpor kvar. Man får gå tillbaka till skolor och förskolor om det är skorpor kvar. Man smittar som mest 2-3 dagar innan man själv får kopporna. Håller tummar och tår att ni slipper vattkoppor ❤️

 6. Har varit med om folk som tar med sina barn med vattkoppor till jobbet… själv är jag vuxen och har ej haft det! Valde då att vaccinera mig, dock kunde jag bara få ena sprutan då jag blev akut sjuk av den första i form av andnöd och klåda! Så jag vet inte om jag idag skulle kunna stå emot den smittan! Nej dom borde ha hållit sig hemma, tvivlar på att dom lämnar dem på föris! Madde

 7. Precis som Lena skriver smittar man bara om man har blåsor. Torkade koppor, sårskorpor, smittar inte. Det smittar som mest ett par dagar innan utslagen syns och typ en vecka efter man fått blåsor. Men som sagt har de torkat och man inte har fått nya på ett par dagar ska det inte smitta. Jag tänker att mamman till barnet visste detta och vi vet ju inte heller hur hon blev bemött…
  Men klart man ska kunna prata om saken.
  Heja Corinne, du är en riktig kämpe 🥇

 8. Enligt vårdguiden: ”När kopporna har torkat in smittar inte barnet längre. Barnet kan komma tillbaka till förskolan eller skolan när hen är smittfri, feberfri och mår bra. Barn brukar bli friska ungefär en vecka efter att symtomen har visat sig.”

  Man kan även läsa att vattkoppor smittar 10-20dygn innan symptomen bryter ut. Vilket är anledningen till att det sprider sig så lätt i barngrupper.

 9. Hei!!
  Forstår virkelig at du ble opprørt, ikke så rart med tanke på Corinnes sykdom! Om alle sårene var tørre og med skorpe er smitterisikoen heldigvis liten!! Den største risikoen er dagen før blemmene kommer og de første dagene.
  I Norge kan barn gå på skole/ barnehage når alle sårene er helt uttørket og med skorpe , mine gikk i barnehagen etter litt mer enn 2 uker ( med noen tørre skorper fortsatt ) Jeg viste såklart at ingen av de andre barna i barnehagen var sårbare for smitte! Men; jeg er helt enig med deg, et event med mange barn man ikke kjenner hadde jeg aldri tatt med barna fulle av vannkoppesår!!

  Krysser fingrene for Corinne, hun virker som en supercool unge!! Med en like kul mamma 😊

  Mvh Birgit ( mamma/ läkare )
  Og ps; du svarte på en kommentar om en badedrakt for lenge siden, fikk bestilt den og den er superfin! Takk både for tips og svar på kommentar!!!

 10. Vattkoppor som blivit till skorpor smittar inte och det kan tyvärr se rätt illa ut ganska länge efter koppor beroende på hur illa det varit så för de barnen behöver du nog inte oroa dig.
  Tyvärr är det, precis som vid magsjuka och influensan, ofta de barn som är tillsynes friska som smittar mest då det är som lättast att bli smittad innan symtom och precis i början, vilket gör det så svårt att skydda sig.. Det säkraste (och hopplöst omöjliga) är ju att bara undvika platser med mkt folk/barn om man är orolig/extra känslig. Oavsett kan man ju endast lita på sitt eget omdömme och aldrig lita på andra (tex hon i hissen🤬) när det kommer till sånt här.. Lämnade min dotter på miniSATS och skulle ha klass där det var en annan mamma som kläckte att hennes barn i förskoleåldern var hemma (inlämnad på miniSATS) pga kräkkalas på morgonen men sen och nu efter lunch ”var hur pigg och glad som helst”. Jag tog mina saker, sprang och hämtade min dotter, sa till personalen och funderade om det gick att polisanmäla idioten🤯 veckan efter fick jag höra att det stackars barnet hade kräkts på SATS och att det inte är så ovanligt att föräldrar ”passar på” när barnen är hemma från förskola/skola. Hemska människor!
  Håller tummarna att C klarar sig, barnen med skorpor bör inte vara någon fara så försök att inte oroa dig även om det är svårt ❤

 11. Även om jag hade vetat att det inte smittade hade jag absolut inte tagit med på ett sådant event, med risk för att göra andra oroliga. Finns så sjukt många som inte tänker på andra människor med nedsatt immunförsvar osv. Suck. Vi har valt att vaccinera vår 2åring mot vattkoppor.

 12. Har dina barn haft vattenkoppor? Förstår att lilla C inte ska få det nu, men tänk på att man egentligen ska träffa barn som har det då det kan vara rent av sagt livsfarligt för dem att få det vid äldre dagar. Det är inget som man ska få när man blir vuxen, för man kan bli så sjuk. Jobbar själv på en infektionsavdelning och vuxna som får det blir såå dåliga. Så ett tips är att om din äldsta inte haft det, så ska hon försöka träffa barn som har det så hon också får det! Men nej, man tar inte med till event men som andra skrivit oftast så smittar det inte när det är skorpor.

 13. jag tycker man ”ska få det när man får det” min son blev jättesjuk i samband med kopporna, låg inlagd på Astrid Lindgren i flera veckor och efter det fick han träna upp motoriken som försvann. En 6 åring som fick lära sig gå och springa igen.så det är inte bara vuxna som kan bli jättesjuka.
  Skulle aldrig förlåtit mig själv om jag skulle låtit smitta honom med flit.
  Ingen med koppor ska röra sig ute bland folk. Punkt.

 14. Att bli inlagd för vattenkoppor låter ganska ovanligt. På mina två märktes det knappt, lite feber bara. Förstår verkligen att du blev orolig iom din ena dotter som är extra utsatt men mamman med det (förmodligen nu smittfria) barnet var nog själv ganska säker på att hon ej smittade längre och som sagt det kan synas ett bra tag efter utan att det är någon fara. Sen som någon skrev så är det ”faktiskt bättre” att ha det som barn om nu någon skulle bli smittad någonstans. Inte lätt för någon av er.

 15. Förstår din tanke men de smittar inte närmade är torkade som andra skrivit. Det är sjukt frustrerande att ha barn med vattkoppor, levde k karantän i 30 dagar i somras när barnen fick. En frustration man såklart bara måste ta sig igenom. Men att sitta inne pga av att de torkade inte är borta känns som ett orimligt krav. Förstår din oro utifrån er situation men den andra mamman gjorde inge fel.

 16. Folk överhuvudtaget är så oerhört ansbarslösa och omdömeslösa vid sjukdom idag. Många verkar inte ens veta hur sjukdomar smittar. Du Alexia har ju tyvärr bloggkollegor som dagen/natten efter att ha spytt upprepade gånger går ut bland folk samt går på event. Jag säger så här håll er hemma gott folk när ni är sjuka så kommer omgivningen även den må bättre på alla plan.

 17. Hej Alexia,
  Om Corrine kan blida antikroppar kan de inte vaccinera henne? Vår son har varit svårt sjuk i en herpes simplex encefalit och låg inlagd på avd 9. De vaccinerade honom där när han kunde bilda antikroppar igen. För att de kunde reta upp cns på honom. Så de kan göra det på ALB.

  Styrkekramar till er❤️❤️❤️

 18. Jag blir GALEN på detta med vattkoppor!! Jag har inte haft det och har ingen lust att få det i en ålder av 40.(ska vaccinera mig) Jag har som en annan här varit med om att en kollega tog med sitt sjuka barn till jobbet ”för alla har väl ändå haft det”. Hon kunde heller inte förstå varför jag blev arg?! Slutade med att hon blev beordrad VAB av vår chef.
  Trist att mamman på Gina blev arg, hade varit bättre att hon bara förklarat att barnet inte smittade längre och kanske försöka förstå din och kanske andra föräldrars oro.

 19. Var mamman Andrea Norrman?

 20. Usch vad läskigt! Jag tycker det är jättesvårt att veta om det är våra referensramar som har förskjutits pga barnens leukemi och att vi ställer orimliga krav, eller om det är dessa andra människor som gör fel.

  Så klart är ju min instinkt att skydda mitt barn o därför blir jag både arg o frustrerad, tex även om nån skickar ett barn till förskolan mär syskonet ligger hemma i kräksjuka. Det känns så slött av föräldrarna i fråga att bara inte vabba det än så länge friska syskonet oxå, när dom ändå är hemma o vet hur otroligt lätt det smittar.

  Otroligt laddat det här!

 21. Jag förstår inte ens varför man vill utsätta sitt barn för vattkoppor när det finns vaccin nuförtiden. Kanske något för er?

  1. Jag kan verkligen inte förstå det heller! Jag önskar att det gick med C men tyvärr inte för än hon är färdigbehandlad 👊🏼 då vaccineras hon!

   1. Åh typiskt! Hoppas människor tänker på andra när deras barn får koppor!

 22. Förstår att man blir stressad. Men så fort kopporna torkat (dvs är skorpor) smittar man inte längre, ovh skorporna/prickarna kan sitta i länge. Min son fick vattkoppor i mitten på februari och vi var hemma från förskolan i 2 veckor tills kopporna torkar, idag, alltså nästan tre veckor senare har han fortfarande prickar/skorpor kvar. Det går inte att hålla sig hemma i över en månad för att man har skorpor kvar från vattkopporna, men just på dessa event behöver man kanske inte gå.

 23. Förstår verkligen din oro❤ Hade känt precis likadant. Jag förstår såklart att det är jobbigt att vara hemma med barn som har vattkoppor. Att man behöver komma utanför sitt hem och göra andra saker. Men att vabba ett barn som har leukemi är också ganska jobbigt. Och en enorm psykisk påfrestning med all oro som kommer till. Svårt att förstå såklart om man själv inte varit i den situationen.
  All kärlek till er!

 24. Förstår verkligen din oror och hoppas innerligt att ni klarar er❤️ När min yngsta son fick vattkoppor ville en granne komma över så deras son oxå kunde få det. Då hade han nog haft kopporna i några dagar och hela han var täckt av röda prickar! Grannens son blev inte smittad trots att de lekte tillsammans, kramades och säkerligen drack de ur samma glas. Så återigen hoppas jag verkligen att Ni inte blir smittade! Stor kram❤️

  1. Det var skönt att höra!!! Gud så bra!
   C smet upp några gånger själv till ”festen” för att hon älskar folk och popcorn, men annars tvingade jag henne mest att vara på lagret så jag hoppas hoppas att hon klarar sig.
   Stor kram ❤️❤️❤️

 25. Tycker du överreagerar. Att du ens låter Naomi gå i skolan med övriga barn är ett under känns det som.

  1. Att Naomi går i skolan har inget med vattkoppor att göra (det är hennes lillasyster som är sjuk), Naomi är ju vaccinerad. Och virus är inte farligt för Corinne, så om hon får en förkylning är det ok men förmodligen måste vi få antibiotika. Vore lite överdrivet att ha storasyster hemma haha, finns ingen anledning. Och dessutom går de flesta barn som behandlas för leukemi går i skola och förskola.

 26. Klart att du blir orolig! Det är helt galet att vissa inte verkar förstå allvaret i en så pass kraftig infektion som vattkoppor är. Folk verkar tycka att ”barn ändå ska ha vattkoppor” och väljer att vistas ute i offentliga miljöer med vattkoppebarn. Vår dotter har besvärlig epilepsi och är vaccinerad mot koppor. Man ska få två sprutor innan man har fullgott skydd med en tids mellanrum. Mellan sprutorna var vi i en galleria och mötte då ett barn fullt med skorpor och ”några som strax skulle torka ut”. Jag blev vansinnig och den andra föräldern förstod inte alls allvaret. Så dåligt! Du gör helt rätt i att informera andra om vattkoppor och att få andra att tänka till. Heja dig och din söta kämpe!

 27. Tycker du överreagerar. Precis som någon skrivit längre upp att du ens låter Naomi gå i skolan, hur mycket basilusker och virus kan hon inte dra med hem? Du kan ju inte ens fika inomhus med tjejerna så hur skall du lyckas ha C på förskola? Lugna ner dig!

  1. Förstår inte hur du med ett friskt barn kan uttala dig om hur en mamma till ett cancersjukt barn ska reagera.
   Klart detta idiotiskt att ta ut ett barn med vattkoppor (torkade eller ej) till ett event

  2. Hur fan kan du be en mamma till ett cancersjukt barn att lugna ner sig? Du borde skämmas.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *