Telefon och surfplatta – vi måste sätta regler

(Detta skrev jag igår men det hade inte postats) 

Hej fina ni,

Hoppas att ni mår strålande. I dag var lite kämpigt för mitt psyke. Jag skulle träffa Michaela på en frukost och tjejerna följde med. Inga konstigheter till en början. När de hade ätit ville de springa runt, vilket de gjorde, sen sa jag att de kunde titta på telefonen en stund innan vi skulle gå. Corinne är van att ha telefonen själv hela tiden, och ville inte dela med sig. Jag började bråka med henne och var väldigt bestämd mot henne. Då tog jag den och hon kastade ner den från min hand på marken, och trampade på den. Sen började hon skrika att hon ville ha den och jag sa att hon absolut inte fick den. Hon skrek och skrek, drog av halva mitt hår på väg till bilen och skrek som ett monster i bilen, hela vägen hem. Alltså hon förvandlades till en demon, helt besatt av att få tillbaka telefonen. Men hon har med en envis mor att göra. Jag lät henne göra kaos och när hon lugnat ner sig så pratade jag med henne. Jag behöver min telefon själv och hon klickar bort mina samtal, sms och tar slut på alla batterier.

Nu måste jag få ordning på det här med telefonen. Hur gör ni? Hon vill bara sitta och titta på massa tokiga barn på youtube som gör så konstiga saker. Ok att hon tittar ibland, men jag ger den till henne hela tiden när hon vill ha den på dagarna om vi är ute någonstans. När Naomi är hemma med henne bryr hon sig inte lika mycket, då leker dem. Naomi har vi inte samma problem med för hon bryr sig inte så mycket och lyssnar när hon inte får titta.

Jag vet att många föräldrar har problem med surfplattor och mobiltelefoner.

Vilka regler har ni hemma?

/a

18 kommentarer

 1. Helt klart ett problem som är aktuellt hos många. Och jag kan tycka att i er situation så är det inte alls konstigt att ni hamnat i den lite onda spiralen att iPhone/padda är lätt att ta till. Jag hade gjort exakt samma sak. Vi är i lite liknande sits med vår dotter, 2,5 år, hon kan inte ta ett nej gällande iPhone/padda. Vi har som du börjat visa en bestämd front, har vi sagt nej är det nej, oavsett. Men det är tufft. Så jäkla jobbigt att bråka över något så löjligt som teknikprylar. Men i deras värld är det ju allt just då. Så jäkla kämpigt att vara förälder ibland, applåder till dig som lät henne få bråka ur sig, fasen man blir ju dyblöt av svett sånna gånger.

  1. Ja hahaha jag var så svettig och upprörd, och hjärtat slog så snabbt i säkert en timma efter.
   Man måste sätta regler och hålla sig till dem stenhårt.
   I dag har hon inte frågat efter den 🙂

 2. Det var precis det jag tänkte när jag läste ditt inlägg, att inför du nya regler kring telefonen så vänjer hon sig fort vid det. Så är det med min dotter i Corinnes ålder i alla fall 😊 lätt att hamna i iPadträsket men tack och lov ganska enkelt att bryta (efter en del tjat haha) ☺️

 3. Hej! Molly har haft sin padda på sjukhuset och använt den mkt under de perioder när hon var sängliggande/isolerad osv.

  I övrigt är vi riktigt omoderna och är hon lr hennes 3.5-åriga bror inte sjuka, så är det INGEN PADDA ALLS som gäller. Hemma kollar vi/dom på Barnkanalen lr streamar Netflix till tv:n.

  Det blev en ond cirkel SÅ FORT dom får tillgång till den, och Molly vande sig snabbt om attan vid att hon fick ha den på sjukhuset, så till den milda grad att hon vägrade prata med läkarna/sköterskorna och bad om den samma sekund som vi steg över tröskeln till dagvården. Så nu, när hon är starkare o bättre på alla sätt, så har vi minskat det ytterligare – nu får hon den bara EFTER sövningarna som sker var 6e vecka enligt protokollet.

  Det är helt sjukt vad snabbt dom blir ”beroende” och inte kan hantera ett ”nej” när det gäller ipaden. Det som har hjälpt i ”avvänjningen” är att interagera med henne istället, typ spela spel, rita ihop osv, men det funkar ju så klart inte lika bra när du har med Corinne på jobb o så.. Det har oxå hjälpt att typ helt strypa youtube och bara låta dom kolla tex barnkanalen-appen o spela utvalda spel, då blir paddan mindre attraktiv, det är ju absolut mest youtube som lockar.

 4. Det är jobbigt med bråken och att bryta en vana men ni har mer att vinna än att låta henne ha telefonen. Det är ett experiment med tekniken idag, forskning har visat att barn har sämre känsla för empati, svårt med ögonkontakt och ett omättligt stimuleringsbehov idag pga all skärmtid. Min fd sambos barn bråkade och blev på dåligt humör så fort paddan var framme. Så vi införde teknik-förbud på vardagar. Jobbigt första veckan sen vände det och dom började sysselsätta sig själva med tex pussel, teckna, leka etc. Helt magiskt. Och INGA bråk! Samt att vi vuxna blev mer kreativa och lät barnen haka på oss mer med både med matlagning och allt annat. Lycka till <3

 5. Det är så svårt! Mina barn är 8 och 5, och jag märkte ett tag att det gick helt överstyr. Numera har vi alla telefonparkering mellan 7-19 på vardagar och 9-19 på helger. Vuxna får använda telefon vid jobb eller samtal/sms. Barnen fick vara med och sätta reglerna och vi hjälps åt att påminna varandra. Till en början fick vi aktivera barnen mycket med spel och lekar, men nu väljer de ofta leken istället för telefon, trots att ”parkeringstiden” är slut 🙂 Det finns såklart undantagstillfällen!

 6. Min 4åring får kolla på paddan på morgonen medan jag gör mig iordning så typ 15min av barnkanalen på SVT. Nu på jullovet har det blivit lite mer men pratat mycket om att det är för vi är lediga och så.
  Sen Bolibompa på kvällen. Ibland en film men händer kanske varannan vecka högst.
  När vi är ute får hon rita på paddan och lägga pussel så hon sitter still men ibland behövs inte ens det om vi har med oss målarbok och pennor.
  Klart hon vill se mer ibland men stänger bara av, ibland tar hon det bra och ibland blir hon arg men då låter jag henne va och pratar om det sen.

 7. Vi har exakt samma problem… vår 4-åring blir tokig. Vi försöker prata med honom men funkar inte. Tycker det eskalerat nu under julen. Så hoppas att det vänder nu när vardagen kommer igen. Mitt tålamod är helt slut 😅

 8. Radera youtube appen från telefonen och paddan. Spara de spel du tycker är ok att hon spelar med. 🙂

 9. Min tjej får bara ha ipaden under kvällen nu, hon blev grinig förr under dagarna pga den, stressade igenom maten för hon trodde hon skulle få sitta vid plattan, ville inte gå ut, det första hon tänkte på under morgonen… Nu har vi fasta regler och en mycket gladare tjej, bästa vi gjort! Visst att det kan vara skönt som förälder att ge plattan nån stund på dagen när man har ideetorka men för hennes bästa så gör vi på det här viset. Undantag finns såklart om hon t.ex ska sitta länge i bilen, det är ruskigt väder eller liknande, men då klargör vi för henne att det bara är undantag 😉

 10. Hej! Våra barn har paddtider, 1 timme på onsdagar o 1 timme på lördagar. I övrigt är det barnkanalen/Netflix en stund på morgonen samt efter middag (om de vill). Våra barn är 5 och 8 år. Barnen anpassar sig! Kämpa på!

 11. Hej! Vi hade precis samma problem el ibland har. Men jag tyckte det var mest när vår dotter kollade youtube. Hon blev som besatt så vi tog bort youtube och det blev inte lite beroende framkallade. Hört från många att deras barn blir typ demoner av just YouTube.
  Kan vara något att ta bort den och bara ha tex Netflix.

  Med vänlig hälsning, Malin

 12. Hej! Kämpa!! Min fyraåring får inte kolla youtube längre. Det gick inte. Han har accepterat det men frågar fortfarande ibland. Man måste vara stenhård och konsekvent. Så tråkigt och utmattande när det väl bråkas om skiten.
  Med tv spel och övrig paddantid har vi alarm med typ 20 min eller 1h och det följer han.
  Fast fattar att det blir ju jättesvårt för dig i vissa lägen men prova dig fram och radera youtube 😉
  Kram

 13. Inga regler alls. Sitter lika mkt vid skärm själv så kan inte säga så mkt däremot försöker jag hitta på saker ute och då brukar jag säga att eftersom vi har helt fria regler hemma så får man finna sig i att inte ha skärm när jag bjuder på roliga aktiviter. Ren respekt. Det är faktiskt aldrig några större problem. Men trots går ju i vågor när barnen växer och utvecklar/testar sin egna vilja och ibland kommer det ju ut vad man än har för fokus. Det reder sig kram ❤

  1. Eller ja, reglerna är självklart fria under förutsättning att sunt internetförnuft råder, inget våld typ gta (haft sansad diskussion om varför jag är emot våld som underhållning och bestämmer sånt) och att vi pratar med varandra om man stöter på något obehagligt eller konstigt på nätet.

   1. Och inga sociala medier. Haha ok, jag har regler.

 14. Mitt bästa tips är att ta bort youtube-appen. Det gör i alla fall att vår dotter inte fastnar i telefonen, utan accepterar att hon får titta en liten stund sen är det färdigtittat. Youtube-appen gjorde något med vår dotter i alla fall så hon bara ville fortsätta titta i all evighet!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *