Saffranskaka med toscatäcke

God morgon gänget,
I går bakade jag den här helt ljuvliga kakan, det godaste jag ätit på länge. Väldigt lätt var den också 🙂 Jag glömde handla pekannötter så jag tog mandel och solroskärnor och det fungerade lika bra. Jag kan verkligen rekommendera den här kakan, perfekt till 1:a adventsfika ikväll.

Saffranskaka
1 paket saffran, (1/2 g)
2,5 dl strösocker
200 g smör
2 ägg
1,5 dl mjölk
4 dl vetemjöl, (240 g)
2 tsk bakpulver

Toscatäcke
0,75 dl pekannötter
0,75 dl pistaschnötter
100 g smör
1 dl vispgrädde
1 dl strösocker
4 msk honung

Gör så här:

  • Sätt ugnen på 175°. Stöt saffranet i en mortel med 1 tsk av sockret. Smält smöret. Blanda i saffranssockret.
  • Vispa ägg och resten av sockret poröst. Rör ner smör och mjölk.
  • Blanda mjölet med bakpulvret och vänd ner det i smeten. Häll smeten i en smord och bröad form. Grädda mitt i ugnen ca 30 min. Höj ugnsvärmen till 200°.
  • Toscatäcke: Grovhacka nötterna. Blanda smör, grädde, socker och honung i en kastrull. Koka upp, sänk värmen och låt koka tills blandningen får en lätt gyllenbrun färg.
  • Häll blandningen över nötterna och rör om. Fördela toscasmeten på kakan. Grädda mitt i ugnen ca 10 min, tills toscan fått en fin färg. Låt kakan kallna på galler.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *