Grekisk linssoppa – Faki

Min absoluta favoritsoppa är ”Faki” som är en grekisk linssoppa. Jag skulle kunna äta den flera gånger i månaden, men Mike klagar ibland på att han inte blir mätt på soppa, jag äter ju massa bröd till men han undviker bröd. Jag brukar frysa in mindre burkar och ta fram till lunch ibland när jag är hemma.

1/4 kilo gröna små linser (jag köper mina i Grekland, men Risenta har några som fungerar bra.

1 gul lök hackad

2 vitlöksklyftor

2 msk tomatpure

Ca 2 msk olivolja

2 tsk salt (jag har mer) smaka!

1 lagerblad

1 hel chili

3 msk vitvinsvinäger

I hel chili (valfritt)

Gör så här:

Blötlägg linserna minst 2 timmar innan du börjar tillaga. Stek på lök och vitlök mjuk i olja, tillsätt linserna och fräs runt någon minut. Häll på ca 1,3 liter vatten. Tillsätt lagerblad, salt, tomatpure, vinäger och hel chili. Låt koka på låg värme ca 30 min. Jag brukar låta min puttra lite lägre beroende på hur man vill ha konsistensen. Jag gillar den lite tjock 🙂

Servera med oliver, en skvätt vinäger, olivolja, lagrad ost eller fetaost och färskt bröd.

νόστιμο γεύμα

2 kommentarer

  1. Visst är det gott! Föredrar faki framför fava!:)

    1. Jag me!!!
      🙂

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *