BIKINI PÅ BARN – GULLIGT ELLER INTE?

Här om veckan satt jag tillsammans med mina kollegor och några andra bloggerskor i köket på kontoret och pratar sommarsemester. Jag visar några bilder på gigantiska bikini bh:s som jag måste köpa till mina bröst för att få plats, vi skrattar eftersom alla ser ut som kastruller.

Sen visar jag en söt bikini till barn, en topp med volanger och med trosor i leopard. Då väcks känslor direkt. Det här är ett ämne jag aldrig tänkt på, att det skulle vara konstigt att ha bikini på barn. När jag tänker på det har de så klart ingenting att täcka och ingenting att hålla upp, utan för att det mest är sött. Jag läste nu i veckan en krönika med en bloggmama om just detta ämne. Hon uttryckte sin avsky mot alla klädkedjor som säljer tvådelat till barn redan från storlek 92, det var sexistiskt och äckligt.

I somras hade jag baddräkt, bikini och bara trosor på min dotter. När jag tänker efter hade hon nog inget av det på sig så länge utan mest badblöja.

Hur känner ni när det gäller det här ämnet? När börjar man med bikini på barn, bestämmer de själva när de är stora nog eller FÅR man inte sätta på en topp innan de har fått bröst? När man får tuttar är ju väldigt olika.

35 kommentarer

 1. Jag tycker att det är ganska gulligt, och skulle hellre ha det än att mitt barn gick runt naken på stranden sen faktiskt. Tycker att det är upp till var och en så länge det ändå är ”barnvänliga” grejer och inga vuxenbikinis liksom. =)

  1. alexiiak

   Så känner jag också! Tycker inte det är så stor skillnad på en topp och trosor och baddräkt. Däremot om man sätter på flickan en mini trekantsbikini och brazilian cut på rumpan kanske jag skulle reagera 😉 haha

 2. Vi har gjort så här.

  Så länge barnet i fråga inte klagar är det badbyxor i boxermodell som gäller oavsett kön. Lite tyg som inte kyler kroppen mer än nödvändigt (har haft tunna och frusna barn) och tillräckligt mycket tyg för att i tjejernas fall inte bli så mycket sand i snippan på badstränderna.

  Sen när de blivit nog stora att de velat ha baddräkt (5-6 år) och jag köpt att de är så stora att de ska få bestämma då har jag även tillåtit bikini. Dock i de mer praktiska modellerna så de kan klä på sig själv enkelt (finns inget så ser så fånigt ut som trekantsbikini på tvärsen över en barnkropp). När det första gången kom upp insåg jag att jag inte hade ett enda logiskt gångbart argument till varför baddräkt som också är till för att skyla överdelen av kroppen skulle vara ok men inte bikini.

  Jag gillar inte bikinis, jag tycker det ser bättre ut med baddräkt på barn men det är min egen subjektiva bedömning och inget som övertygar en 6-åring.

 3. Hmm, hellre att man har bikini/ baddräkt än att de små springer nakna på stranden. Det är nästan värre för mig. Dock köper jag små gulliga bekiki/ baddäkter till min lilla. Typ Pippi etc.

 4. Jag tycker att man nästan sexualiserar barn med bikinis och baddräkter. Det är ju därför vi använder bikiniöverdel – för att täcka ”sexuella” kroppsdelar. Min dotter har bara badbyxor på sig, en trosvariant som håller inne ”olyckor” så det inte läcker ut. Jag ser aktivt till att inte klä på henne överdel, även om det så småningom ingår när man köper underdelen. Jag kommer nog att insistera på att hon bara ska ha underdel tills hon börjar få bröst, eller åtminstone att bröst börjar bli känsligt och att hon är medveten. Men får se hur det går, min dotter är bara 1,5 nu 😉

  1. Jag vill bara berätta att jag själv var lite av en pojkflicka och hade mest ”killkläder” när jag var liten. Rosa var ett stort nej och eftersom i stort sett alla tjejkläder var rosa eller babyblå med prinsessor och glitter på så valde jag/lät min mamma mig köpa kläder från killavdelningen. Jag hade badbyxor från killavdelningen till 2:a klass ungefär och sen började jag med bikini fast då trosor och ett linne (och absolut inte rosa). Jag tror inte att det har påverkat mig dåligt på något sätt och jag växte i min roll som kvinna och har nu kjol och klänning vid enskilda tillfällen. Jag tycker det är viktigt att barnet får säga själv vad de vill ha för kläder. Om min mamma hade tvingat mig att ha rosa tjejkläder hade jag bara varit sur och grinig hela tiden och tyckt att hon var elak. Släpp könsstereotyperna och låt barnen ha de kläder de vill ha, även badkläder. Iallafall tills brösten börjar växa och man kommer in i puberteten. Oftast märker man nog det själv och ser att andra flickor döljer sina bröst så då hänger man säkert bara på… Bara lite inflik från någon med egna upplevelser av ämnet 😉

 5. Jag tycker att det är viktigt att börja med bikini ett tag innan man utvecklas. Då känns det inte så konstigt att använda bikini eller bh när man fått bröst. Det kan lätt bli en stor grej annars.Så var det i alla fall för mig. Det finns gulliga bikini för alla åldrar. BARNBIKINI!!!

  1. alexiiak

   Härligt med en positiv kommentar! Jag tycker det är fint 🙂

 6. jordgubbar med gradde

  Tycker absolut inte att det är något fel med bikini. Bättre än att vara naken iaf. Och de som är motståndare till bikini, varför använder de då baddräkt som även den täcker överdelen? Dubbelmoral! Dessutom är det bättre att ha kläder på barn i solen(oavsett om det är bikini eller badräkt som skyddar kroppen från brännskador bättre än solkräm som lätt skavs av när barnen leker.

  1. Men man har inte bara två val: naken eller bikini. Så även om man tycker att det är bättre så är det inte bra. Känns som att jag skulle säga ”ja jag är elak mot dig, men t ex hitler var värre så då är det okej”. Man kan göra bra val utan att hänvisa till att det finns menar som är värre som ursäkt

  2. ”Och de som är motståndare till bikini, varför använder de då baddräkt som även den täcker överdelen?” Man använder baddräkten istället för att den inte är sexualiserande, självklart. Och täcker mer för solen. Aldrig att jag skulle klä min dotter, som nu är sju, i bikini. Det är oerhört sexualiserande att ge små tjejer bh och trosor!
   My, underbart att se föräldrar som tänker steget längre. Andra som tycker bh på småbarn är gulligt – studera lite om pedofiler – de är inte så få som ni tror…. Och när flickorna kommer i tonåren – tycker ni det är lika ”gulligt” när de går halvnakna till skolan? Med en styvdotter i tonåren kan jag säga – NEJ!
   Tänk steget längre, bra sagt My.

 7. lady loop

  Jag tycker det är riktigt obehagligt med bikini på barn. Sexualiserande helt i onödan. Så fort barnen kan hålla tätt kan de gott få vara nakna (inte i pool såklart) så länge de är bekväma med det. Det hela kompliceras dock av att barnen gärna tar efter föräldrarna och ibland vill klä sig som dom vilket de naturligtvis ska få göra inom rimliga gränser. Min femåriga dotter har inte efterfrågat det än och är helst naken. Vill hon eller hennes lillebror ha bikini framöver och för det på tal själva kommer de få ha det om de insisterar även efter att jag förklarat varför de inte behöver det.

  1. Jag håller med helt. Flera har skrivit här att det är gulligt, men det är inte riktigt det frågan handlar om. Man får tänka längre än så, hur det eventuellt påverkar barnet och vad det sänder för signaler, hela poängen med det öht. Det är väl gulligt med smink på små barn också men det betyder inte att det är okej att sminka barnen, det är inte det frågan gäller som sagt. Precis som att det är gott med godis men det innebär inte att man matar bebisar med det. Tror att min poäng är framförd 😉 det är farligt att inte tänka ”steget längre” innan man tar beslut kring barn

 8. Jag känner att ämnet bikiniöverdel har blivit en sådan stor grej. Jag har alltid tyckt att det är helt onödigt med överdel på småflickor och har heller inget emot att även de som har fått bröst mycket väl kan gå nakna på stranden. Själv har jag knappt något att stoppa i bikinin och har väldigt svårt att öht hitta några överdelar som passar, men har med stigande ålder börjat tycka att det känns bättre med överdelen på. Men tillbaka till bikini på barn. Jag har två killar och har gärna sett att de går nakna, eller möjligen byxor för att det är praktiskt och skönt att inte få sand överallt. Problemet är bara att de vill absolut ha byxor och har velat sedan de var ganska små. Nu har vi även en dotter som är lite yngre , dvs idag sex år. Jag har alltid varit tydlig med att jag tycker att det ser fånigt ut med bh på småtjejer. Trots det är det väldigt viktigt för henne att ha överdel på bikinin och vi har haft många fighter om detta. Till slut har jag givit upp och låtit henne ha överdelen eftersom det inte känns särskilt värdefullt att lägga så mycket energi på detta. För mig är det egentligen helt oviktigt med eller utan, men uppenbarligen rör det upp känslor på olika håll. Några för och några emot. Själv tycker jag att alla borde få bestämma själva och inte behöva bry sig så mycket om vad alla andra anser. Vem är det som bestämmer vad som är rätt eller fel?

 9. Det bästa är solskyddsplagg, alltså helkoppsdräkter eller tröjor och shorts. Barns hud är känslig för solens strålning. Vi använder baddräkt med badblöja enbart på badhus, men ute på sommaren är det soskyddsplagg, förutom möjligtvis i uppblåsbara poolen i trädgårds där träden skuggar lite. Alla barnplagg nästan härmar ju vuxenkläder så vad är det gör unikt med just badplaggen?

  1. alexiiak

   Du har absolut rätt i det! Jag är rädd för solen också, fast min dotter verkar ha bra pigment. Men har du hittat uv plagg till barn över ca 2 år? Har inte sett det någonstans..

   1. alexiiak

    KANON! Tack bra tips

 10. Solidaritet

  Varför täcker kvinnor brösten? Fundera på det. Verkligen fundera på det.
  Jag är säker på att du kommer att komma fram till något med mer substans än ”men det är ju så gulligt”.

 11. proudgirl

  Är jag gammeldags eller? Jag tycker det är helt fel att klä småbarn i bikini. Jag skulle aldrig göra det! Det är precis lika fel som att sminka barn eller låta dem delta i skönhetstävlingar (för barn). En bikini täcker precis de delar av kvinnan som vi vill dölja offentligt eftersom vi relaterar dem till sex och sexualitet. Att överföra denna klädsel på barn är att sexualisera dem och exponera dem på ett sätt som talar till vuxna som har en onaturlig dragning till barn, dvs pedofiler. Vi ska inte exponera våra barn som vuxna. Allt annat än baddräkt är uteslutet på små flickor anser jag, ända upp i tonåren!

  1. Just tvådelad badklädsel, alltså bikini, är ännu mer sexualiserande än bara det att täcka ”brösten”. De är väl gjorda för att visa extra mycket hud? Usch. Var på intersport häromdagen, och tänkte på detta inlägg. De sålde både bikinis från ca 1,5-år, och badbyxor i trosmodell som är godkända för icketorra barn att ha på badhus (dragsko i ”benen”). Det är bättre än exempelvis lindex, där har jag bara sett bikinis till småttingar, alltså inga andra alternativ (utom baddräkt då)

   1. alexiiak

    I dag såg jag det värsta exemplet, var på en butik i Täby c. Deras bikinis var minimala med trekant för de icke existerande brösten, och började i stl 1 år
    Kändes väldigt konstigt!

 12. För mig känns det självklart att sätta på barnen badshorts och badtröja oavsett kön. Det ger bra solskydd och är även praktiskt om man inte vill tvångsbyta kläder på dem om de får för sig att vilja gå hem i badkläderna efter badet. För mig är solskyddet prio ett. Tycker för övrigt inte alls det är gulligt med bikini, även det oavsett kön.

 13. Sexig eller naken?

  För mig känns det självklart att man är naken när man badar oavsett ålder. Vad är det egentligen vi försöker dölja för varandra med ohygeniska badkläder. Om man har problem med nakenhet kan jag rekommendera ett besök på Rügen i norra Tyskland. Ingen stör sig på att Pensionärsföreningen kör naken-fis-kubbturnering på första parkett. Vill man slippa se en hårig røv är det bara att titta bort:-)

  Är det inte hög tid att skilja på sex och nakenhet?

  (Men alla kan vi ju bli kalla eller behöva skydda oss mot solen.)

 14. Min dotter är 5 år och har bikini, ibland. Överdelen följer ju alltid med men för det mesta nöjer hon sig med underdelen. Ibland kommer hon dock och vill ha överdelen och då får hon det. Jag har sagt att hon inte behöver den, eftersom den ska dölja brösten och hon ju inga har ännu, hennes svar varierar då från ”men jag tycker det är fint” till ”men jag vill ha samma som du” och då känner jag inte att det är värt att ta någon fight om det. Sen skulle jag aldrig drömma om att köpa en trekantsbikini eller någon variant som är är en kopia av en vuxenbikini, utan jag har köpt såna med lite större trosor och där överdelen snarare är som en kort linne. T ex har jag just den zebrarandiga som är på bilden, med volang i kroall som jag tycker är jättefin och inte ett dugg sexig.

 15. Maria Ronnebo

  Här är ett bra inlägg angående bikini/bh på barn. Det handlar om att vi sexualiserar barnen genom att klä dem som små vuxna. Jag kan inte för mitt liv förstå varför folk klär sina bebisar och barn i bikini men det verkar som att de flesta tänker ”gulligt” utan djupare analys. http://hej.blekk.se/2013/07/15/vi-lar-dem-maskeraden-klart-de-vill-ga/

 16. Maria Ronnebo

  Varför ska kvinnor eller flickor öht dölja sina bröst? Män behöver inte det trots att de kan ha större bröst än kvinnor. Såklart är det för att vi lärt oss att våra bröst är sexuella och ska därför täckas för den manliga blicken. Att överföra detta på våra barn är hemskt. Låt dem få vara barn, snälla.

 17. Miromiolja

  Alltså men härre gud säger jag till dom som associerar en bikini överdel på barn som nåt sexsistiskt??? Det finns mängder med kläder/accessoarer i ”mini” format till barn som ska efterlikna det vi vuxna bär. Som är MENINGEN ska se GULLIGT ut på ett barn och som också är det enda det gör!!! Inte f*n rent ut sagt köper vi en bikini till barnen för att täcka deras könsorgan??? Ska ALLA som sätter på flickor trosor/badblöjor bli utskällda för att vi minsann inte vill visa deras underliv??? För så är det ju med bikini tydligen. Har dom på sig nertill är allt ok men så fort en överdel kommer in i bilden så ser vi helt plötsligt på barnet som utmanande och sexiga??? Att man skulle luta åt pedofilhåll dessutom är det dummaste jag någonsin har hört??? Vad är ni för människor igentligen som ens kommer på tanken? Det är nog mer er man ska akta sig för! Alla får göra precis som dom vill och sluta lägga sig i för i h****te! Sätter diller på stackars mammor i huvuden om pedofili bara för en j****vla barn bikini! Ni som är för bikini överdelar, sätt på era ungar om ni vill och skit i sånna idioter! Så tycker jag!

  1. Det var nog den bästa kommentaren hittills. =)
   Dessutom tror jag att alla de här som absoluuut inte sätter bikini på sina barn kan nog råka på lite motstånd när de ska försöka tvinga dottern att ha baddräkt i lite högre ålder, 12 och över kanske, med argumentet att det är sexualiserande med tvådelat. Tror jag i alla fall.
   Alldeles oavsett, min äldsta, som är 8½, får välja själv. Tvådelat, baddräkt eller bara bikinitrosor/badbyxor är upp till henne. Hon väljer oftast tvådelat när hon badar och tar av överdelen på stranden. Works fine.
   Jag har alltid bikini eftersom jag inte tycker om baddräkt alls. Och om hon sedan har tagit efter mig eller kompisar eller H&M-katalogen eller tonåringarna på stranden när hon väljer bikini vet jag inte.

 18. Vad hände med att skydda barnens känsliga hud med uv-dräkt? Det räcker inte med solkräm för de smås känsliga tunna hud… Jag jobbar inom modebranschen men just i denna frågan tycker jag att man faktiskt får ta barnens bästa i första hand.

  1. alexiiak

   Ja absolut! Jag hade uv dräkt första 1,5 åren sen har jag haft baddräkt. Hur länge bör man använda uv-dräkt? Min bvc sa att hon har bra pigment men jag är själv väldigt rädd för solen

 19. Nu är jag ingen expert på UV-kläder men det jag har läst och hört är att barn under 1 år inte ska utsättas för solen alls egentligen. Min dotter hade nog UV-dräkt även när hon var närmare 2 år men sen började hon vägra den, hon tyckte det var obehagligt med så mycket tyg som klistrade sig på henne och eftersom hon verkar ha ärvt mitt pigment och därmed tål solen ganska bra så har vi inte använt såna dräkter sedan dess. Idag är hon 5 år har hon bikini/badräkt och solhatt, och så smörjer jag så ofta jag tycker hon verkar behöva det. Och peppar peppar jag tror aldrig hon har bränt sig trots många solresor utomlands.

 20. Jag tycker faktiskt också att det känns helt onödigt med bikini på små barn. Jag är 18 och skulle jag själv fått en liten dotter skulle jag verkligen inte köpt en bikini till henne i första taget. Jag tycker att alla barn på stranden ska kunna ha samma klädsel, oavsett kön.
  Sedan vill jag inte påstå att jag är emot överdelen helt och hållet, utan det är upp till var och en hur man vill göra med den saken, såklart. För visst kan man ju förstå om barnet i fråga vill ha det på sig för att vilja likna mamma eller andra tjejer på stranden, eller känna sig ”fin”. Men sedan tycker jag absolut att alla borde ha sexualiseringen av kvinnor i åtanke. Det finns många kvinnor därute idag som vågat släppa brösten fria för att visa att kvinnor ska ha lika mycket rätt som män att vistas topless. Detta har kanske inte med barnen att göra då, men det känns ändå som att jag vill knyta an det lite till detta ämnet. Jag tycker iallafall att alla föräldrar ska ha det i åtanke, och enligt mig hade det varit himla bra om små flickor lärde sig att bara för att man är tjej så betyder inte det att man måste dölja sina bröst, oavsett ålder…

 21. Vad häftigt att läsa om hur mycket känslor det väcker med bikini till småtjejer. Min dotter fick sin första bikini igår. Hon är 9 år och ville verkligen ha en bikini. Vi pratade om att överdelen egentligen inte behövdes eftersom hon inte har några bröst men hon tyckte att då var det ju ännu bättre med en bikini än en baddräkt eftersom då kan man ta av sig överdelen och bara använda byxorna när man känner för det. Helt rätt tänkt och jag tror att hon kommer göra det ofta!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *