Ta hål i öronen på barn?

IMG_1543


Så här kan det gå när hon får tag på min handväska och hittar läppstiftet när mamma kör bil. 

God morgon,
Vilken natt, först och främst är jag motståndare till den här tidsomställningen. Jag kan inte förstå varför vi håller på så här. Är det bra för någon? På vintern ska det göra att det blir ljusare på morgonen, men jag skulle föredra att det blev ljusare på eftermiddagen när barnen är ute och leker och jag ska hem från jobbet. Sen i morse, och säkert några dagar fram, kommer man ju vara helt slut, upp i ottan. Dessutom somnade min dotter i bilen kl 17 (brukar somna vid 20) igår och vägrade vakna, istället skulle hon upp klockan 23, när jag äntligen somnat, pigg som en ärta, men vi lyckades efter välling och några toabesök få henne att somna om till kl 07 🙂

Jag har en fråga till er, jag vet att det är ett känsligt ämne, för så fort jag tar upp det är det hälften av mammorna som viftar med ”varning-för-dålig-mamma-flaggan”. Min dotter är så galet medveten om sitt utseende. Är det mitt fel? Kanske att jag piffat för mycket med hennes hår och hon brukar sitta bredvid mig när jag sminkar mig.

Hon vill i alla fall ta hål i öronen. OMG!
Först var jag direkt nej nej nej! Men varje gång hon ser någon med örhängen blir hon galen och vill ha. Jag har köpt klisterörhangen, klipps och andra typer men de ramlar av och är inte samma sak.

Jag var i Täby Centrum i lördags på en butik som heter Claire´s, de har massa olika typer av smycken och klipps osv till små barn. Då sa hon i butiken att de tar hål på barn från 1 år, hon berättade att de har tysta pistoler så många barn blir inte ledsna utan att det mest är ljudet de annars blir rädda av, blir dem ledsna går det över snabbt. Sen får man med en rengöring som man använder tre gånger om dagen. Jag tänkte kanske gå dit med henne på torsdag när vi ska vara lite lediga och visa pistolen och allt så hon blir lite rädd och se om hon ångrar sig.

Vad säger ni? Har era barn hål i öronen? Hur gamla var dem i så fall när de tog hål?

100 kommentarer

 1. Utflykt i verkligheten

  Ser att fler redan har skrivit det, så jag vill bara ytterligare trycka på om detta med att INTE göra hålen med pistol! Om det nu blir hål i öronen så gå till en välrenommerad piercare istället.

  Även rådet om att ha ”pluppar” som man skruvar fast är att ta fasta på.

 2. ”Först var jag direkt nej nej nej! Men varje gång hon ser någon med örhängen blir hon galen och vill ha.”

  Lycka till att få ett barn som inte kommer bli helt bortskämt. Vill du ha ett brat barn vid 5 års ålder?

  Men jag antar att dina kompisars barn får samma allt dom vill ha. Det är ju viktigt att hänga med. Right?

  1. idiot

 3. jashrinah

  det är absolut inte okej att pierca en person som själv inte givit sitt samtycke.

  eller hur hade du känt dig om du blev indragen i en piercinstudio och någon tog hål i ögonbrynet på dig mot din vilja !?

 4. Jag tog mina hål för några år sen, jag var iallfall väldigt liten. Ålder kvittar egentligen. Jag tog iallfall från ett märke som heter Blomdahl. Dem gör smycken som inte har några onödiga saker i sig som guld, silver, nickel eller skräp. Därför kan inte ”startörhängena” utveckla någon allergi. Man ska också ha dem i, i runt 2 månader (vid brosk 3 månader). Under det första året ska man helst bara använda smycken från Blomdahl sedan är det fritt upp till en själv då det inte ska kan utveckla ellergi efter ett år med Blomdahl.

 5. Jag fick hål i öronen när jag var 4 månader och det var absolut inget problem. Kommer nog att göra samma sak på min/mina egna döttrar. 🙂

 6. Sister Jezz

  Mina flickor har fått ta hål i 5-årsåldern båda två. Första året måste man hålla extra koll så det inte växer igen och undvika dinglande örhängen när barnen rös sig mycket. På en 5-årig kompis så fastnade örhänget i något så örsnibben delades, lite läskigt. Kul med alla olika åsikter. Alla vill inte låta bli för att vissa får problem.

 7. Hej

  min dotter tjatade i två år innan hon fick hål i öronen. Jag har alltid sagt att hon får ta hål i öronen när hon ber om det själv. vilket hon gjorde när hon var ungefär två år. för hon ville ha som sin moster hål i öronen. och jag tänkte nej inte nu inte så här tidigt. så hon tjatade nästan varje dag i två år och jag svarade varje gång att det kunde göra ont och man fick inte pilla på dom och man var tvungen att tvätta dom morgon och kväll minst. när hon äntligen fick ta hål i öronen så var hon super glad. och det har gått jätte bra inga problem alls och då tog hon med pistol. vi var noga med tvättningen och att hon inte pilla och nu ca 1.5 år senare så har hon inte några som helst problem. Men min dotters kusin som tog hål på samma dag hon fick problem i början med blödningar och sådant för att hon pillade och inte tvättade ordentligt men det gick över när hon fick hålen tvättade och hon slutade pilla på dom. jag tror man märker själv på barnen om dom är redo eller inte tror inte det har med ålder och göra. då min dotters kusin äldre och hon var inte riktigt redo. men där var det föräldrarna som tyckte att när man var nästan fem år då skulle man ha hål i öronen, då hade inte dottern sagt nått om att hon ville det. men sen kanske man inte behöver ta hål i öronen samma dag de ber om det 🙂

  och jag tycker varken barn eller vuxna med hål i öronen är WT, tycker det är fint och sött ( en som inte har hål i öronen varje dag)

 8. Jag fick inte ta hål i öronen för mina föräldrar förrän jag var 15 år gammal (är 19 nu). Minns att jag alltid ville ha hål i öronen när jag var liten, men jag tacksam att mina föräldrar fick mig att avstå så länge! Jag var ett eksembarn så nickelallergin var nog inte långt borta. Att mina föräldrar fick mig att vänta gjorde också att jag kunde tänka över saken mer och att jag idag tänker över mer vad jag gör med min kropp.
  Jag tycker absolut inte att det är något fel att ta hål i öronen på små barn, däremot en onödig risk att ta pga att man kan utveckla allergier och även att de kan vara i vägen under olika sportaktiviteter och lek. För att inte tala om att de kan vara obekväma att sova på. Dessutom kräver de mycket pyssel för att läka fint och kanske är det bättre att vänta tills barnet är gammalt nog att sköta tvättandet osv på egen hand.
  Jag har idag flera olika piercingar här och var på kroppen, varav 6 hål i öronen tagna hos frisör och dem har läkt fint.

 9. Jag tycker att det är sjukt att ta hål i öronen på så små barn. Speciellt bebisar, och barn som inte kan prata än. Det är bara utseendemässigt och det första vi lär barnen är att vara fixerade av utseendet. Jag förstår inte heller hur man som vuxen människa kan arbeta i en studio där de tar hål i öronen på så små barn. Finns det någon annan anledning än att ni som gör det tycker att det är ”gulligt”? Ingen vettig anledning alls.

  Jag förstår att tankarna sätts igång som förälder när barnet är så gammalt att de pratar, och kan få fram sin vilja på ett helt annat sätt, men kom ihåg att barnen har inget konsekvenstänk alls. Och även om det inte handlar om ett så ”stort beslut” för många så är det fortfarande en principsak. Ett barn på två år är inte redo att ta det beslutet.

  Jag själv tog hål i öronen när jag var 6 år, med pistol, och mina hål blev ganska infekterade. Jag var nog den första i klassen, och både jag och de andra barnen pillade. Idag har jag små broskbildningar i örat, men mina är så pass små att jag inte märker av dem. De kan dock bli infekterade ibland trots att de är så pass gamla. De växer dessutom aldrig igen oavsett hur många år det går mellan att jag har örhängen i.

  Mitt tredje hål tog jag själv när jag var tonåring, och full , med en kanyl och den klassiska ”äpple och isbit”. Trots att det inte är det bästa alternativet har jag aldrig haft problem med det hålet och det är idag igenväxt och syns inte alls.

  Jag tycker att du ska vänta några år, förklara att man får göra det när man är äldre. Det är ju inte direkt praktiskt heller, varken på förskolan eller om din dotter senare vill börja på någon sport.

  Glad påsk och lycka till!

 10. Jenny Nord

  Hål i öronen gör man på sina barn när man vill! Jag tror inte att man får nickelallergi av själva håltagningen oavsett ålder, utan om man använder oäkta öronhängen innan hålen är helt läkta! Jag har 3 flickor och de två stora har tagit hål! Den första när hon va tre gick jättebra och hon vart så noga med att det skulle tvättas och påminde oss vid varje måltid att snart skall det tvättas! Den andra tösen var två hon ville inget annat än att ha som syrran! Sagt och gjort, det gick lika fint! Jag vet bara att det är väldigt få salonger som vill ta på små barn dock! Vi har bara hittat en och han tar vid två år annars har de andra man kollar hos minimum 5 år! Jag ville dock ta på vår yngsta nu hon fyller ett om två dagar och letade runt och fick till svar att de har kommit nya rekommendationer om att man bör vänta med att ta hål på barn under 3 pga att deras öron växer väldigt fort som små och hålen kan flytta på sig och då inte sitta så bra när de blir större! Men jag får väl vänta och ta när hon fyller två i varjefall! Lycka till om hon gör det!

 11. Som Spanjorska ville jag ta redan på BB men väntade två veckor. Min dotter som jag ammande helt snuttade på bröst när vi gjorde hålen , inga problem, Och det var läkt helt på en vecka,

 12. Varför sprida sin tydligen rent sjukliga fåfänga till sitt barn?
  Vem är egentligen til för vem???
  Att profilbilden till inlägget dessutom är rent lojlig och möjligen tilltalar 14-15 åringar, definitivt inga mogna personer, visar på en del ”begränsningar” hos mamman…

 13. Kristina

  Min dotter hade längtat nåt år innan hon vid nästan 6 års ålder fick ta hål i öronen. Man gjorde bägge hålen på samma gång. För ett halvår sedan råkade jag köpa ett par som inte var nickelfria och hon fick nästan direkt vätskande sår på örsnibbarna och bakom öronen.
  Hon har inga problem med nickel för övrigt, men nu kör vi endast med plastörhängen för säkerhetsskull.

 14. Det är supergulligt, men vänta med det. Jag fick mina när jag var 5, jag ångrar det bittert idag. Fick en jätte allergischock vilket resulterade i att örhängena växte fast och jag fick gå till doktorn och dra ut dem med tång, minns smärtan än idag. Sprutade var och öronen var dubbelt så stora. Idag har jag nickelallergi och fortfarande problem med hålen i öronen, dem växte aldrig igen och varar fortfarande lite då och då. Idag är jag 28år …. Hade jag varit äldre och gjort dem ordentligt (med nål och inte pistol) hade jag med all säkerhet inte haft samma problem idag.

 15. Alex, Jashrina, Amanda och Jerka for president! Håller med er till 100%!!!
  Men…. Vad är det med er människor? Ni kan ju inte skriva och stava! Det ni skriver är knappt läsbart.
  Särskrivningar i var och varannan mening (dvs. i alla meningar), ”dem” istället för de, gemen i början av meningen, ”kör” vi endast (kör bil?), osv.
  Vadå ”ta hål” i öronen? Menar ni att den som gör ett hål i en örsnibb faktiskt tar med sig hålet, eller? Göra hål i öronen heter och skrivs det. Ingenting annat.

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *